Leopaws

Om bengalenEn amerikanska vid namn Jean Mill, startade på 1960-talet sitt avelsarbete för att få fram en tamkatt som skulle se ut som en liten leopard. Hon använde sig bl.a. av Egyptisk Mau, Abessinier och Burma som korsades med den Asiatiska Leopardkatten (ALC). Problemet var bara att det tog flera generationer innan avkommorna blev fertila. Den första bengalen kom till Sverige i mitten av 90-talet. Den blev godkänd som ras av Sverak 1999.

Enligt standarden är bengalen en medelstor till stor katt. Kroppen är lång och mycket muskulös. Rörelsemönstret påminner mycket om de stora kattdjurens; lågt buren svans och hukande, smygande gång. Huvudet är ganska litet i förhållande till kroppen. Öronen är små och sitter brett isär, ögonen är stora och lätt ovala. Nosen ska vara bred med stora morrhårskuddar. Svansen är relativt kort och kraftig, alltid med mörk tipp. Magen ska alltid vara fläckad oavsett mönster. Tassarna ska vara stora och rundade. Bengalen är en mycket alert och pigg ras som vill vara med överallt. Den älskar höjder och är en utmärkt klättrare. Många bengaler är dessutom mycket förtjusta i vatten.

Bengalen finns i tre olika färger: Svart/brun, där grundfärgen är olika toner av brunt, silver, där grundfärgen är silvervit och "snö", där grundfärgen är ljust krämfärgad. Alla färger återfinns i två olika mönster: Spotted (fläckig) och Marble (marmorerad). Pälsen hos en bengal är kort och mjuk som sammet. Den ser också ut att vara beströdd av glitter. Detta beror på att de hårstrån som "glittrar" är ihåliga. Olika bengaler har olika mycket glitter. När kattungarna är små så förändras pälsen flera gånger. Vid 5-6 veckors ålder genomgås en fas där pälsen blir lite rufsig och inte så klar i färgen. Man säger att kattungen blivit "fuzzy". Detta försvinner igen vid 5-8 månaders ålder då vuxenpälsen börjar komma. Pälsen blir kortare och kontrasterna träder fram mer och mer.
Mer information om bengalen finns på: Föreningen bengalkatten


alc1 alc2 alc3 alc4

Den Asiatiska Leopardkatten (ALC) är bengalens stamfader.


ogon puff glitter mglitter magar fuzzy

Man eftersträvar (1) stora ögon, (2) bred "puffig" nos, (3+4) glittrig päls hos både spotted och marble. (5) Bengalen ska alltid ha prickig mage. (6)Kattunge i fuzzystadiet.


spot silver sno snomarble marble

(1) Svartspotted. (2) Silverspotted. (3) "Snöspotted". (4) "Snömarble". (5) Marble.